Дисни срещу стереотипите: създадоха героиня с пищни форми

Дисни срещу стереотипите: създадоха героиня с пищни форми

Стереотипите относно стандартите за красота са навсякъде. Дори в анимационните филми на Дисни всички принцеси са слаби, с дълги коси и сладки тоалети. Рапунцел, Пепеляшка, Бел, Жасмин …

Образът на истинска принцеса и обикновено момиче, което всички наоколо могат да нарекат красиво, се формира в главата на всеки от детството. Но в живота всички сме различни: с къси прически или буйна коса, с крака до ушите или пък метър високи с шапка; някой тежи 50 кг, а друг смята, че в един човек трябва да има по много.

Дисни явно се замислиха и създадоха първия анимационен филм за голяма героиня, която е и балерина. Късометражният анимационен филм „Отражение“, за който ще говорим, вече получи много отличия.

Анимацията „Отражение“ – първият проект на Дисни с героиня с пищни форми

Чудили ли сте се защо анимационните герои винаги си приличат? Децата обожават красивата Ариел, смелата Покахонтас, добрата Снежанка. Ами ако тези и други героини изглеждаха малко по-различни, тежаха два пъти повече, нямаха перфектна кожа и луксозна коса? Дали само героините с излъчване на принцеси заслужават любов и уважение?

Художничката на Disney Animation Хилари Брадфийлд решила да представи съвсем различна визия. Като част от пилотния проект Short Circuit, тя създала нова героиня на Дисни, плюс сайз момиче на име Бианка.

Тя мечтае да бъде балерина. Но Бианка е различна от другите момичета, които също са дошли в балетното студио за своята мечта. Героинята няма стегната фигура и дълга шия, които учителят по балет толкова усърдно й посочва.

Тренирайки сама, Бианка се чувства страхотно. Тя сякаш лети на крилете на увереността и щастието. Но хората, които са толкова свикнали със стандартите, приземяват момичето от небето на земята. Може ли да стане отново?

„Отражение“ засяга важни теми като приемане на тялото, позитивизъм към тялото, въпросите за различните стандарти. Анимацията учи зрителя да развие здравословно самочувствие и да не се отказва, ако в нечии очи сте „неформатиран“.

Позитивни и негативни отзиви

Историята на балерината Бианки отекнала в много сърца. Публиката е сигурна, че колкото повече такива произведения има, толкова по-бързо ще бъдат унищожени всички стереотипи за красотата, които често съсипват живота на хората. Анимацията може да има благоприятен ефект върху самочувствието на много момичета.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COSMO (@cosmo)

Но, от друга страна, „Отражение“ вече намери противници. На някои им се струва, че анимационният филм насърчава затлъстяването сред децата.

А вие какво мислите?

Advertisement
Фейсбук коментари