Дете се родило без очи и майка му го изоставила. Но на Коледа той срещнал семейство!

Дете се родило без очи и майка му го изоставила. Но на Коледа той срещнал семейство!

Осеммесечният Александър К. е роден в Томск (Русия) без очни ябълки поради синдром на антофталмия SOX2.

Това е много рядко нарушение: известни са само три такива случая. Лекарите казват, че като изключат това бебето е „напълно здраво“.

Биологичната майка на Александър разбрала за неговия дефект на 31-та седмица от бременността. След раждането тя се отказала от бебето.

дете-без-очи

За щастие, персоналът на приюта, където малкият Сашко се озовал, обяви тази седмица, че е намерил за него „топло и любящо“ семейство.

Светлана Сирова, журналистката, която за пръв път разказа историята на Саша, написа:

„Детето отива в голям град с добра медицина, училища и кръжоци. Той ще има сестри и лятна вила през лятото.

Благодаря отново на всички, които не бяха безразлични към съдбата на бебето, и особено на онези семейства, които, специално заради Саша, започнаха да изготвят документите. Те бяха няколко и всички от тях бяха прекрасни!“.

През октомври, когато започнал процесът по осиновяване, лекарят Татяна Рудникович казала, че Сашо „преминава през всички обичайни прегледи и тестове, като всяко дете на тази възраст. Всичко е наред с него“.

дете-без-очи

Наскоро Саша заедно с медицинска сестра заминали за Санкт Петербург, където получил първите протези. Лекарите планират да формират очни ябълки за детето. Това ще се направи, за да се избегне деформация на лицето на момчето, но според специалисти той никога няма да може да вижда.

Но затова пък вече си има семейство – и това е най-важното!

Advertisement
Фейсбук коментари