„Дълги разходки и много зеленчуци.“ Навиците на Никола Тесла, който на 80 изглеждал много по-млад

„Дълги разходки и без обяд.“ Навиците на Никола Тесла, който на 80 изглеждал много по-млад
Източник: Wikipedia

„Никола Тесла няма нито един излишен грам, лицето му е свежо и стегнато, гърбът му е изправен, стойката е добра, погледът и мислите са чисти, физическото състояние е идеално. Сега е на 80 години и възнамерява да живее до 140!” – това пише в книгата си съвременникът на Никола Тесла, словенският философ и писател Милан Видмар.

Името на Никола Тесла се свързва преди всичко с неговите открития и изобретения. Но не всеки знае, че той също е измислил своя собствена система за хранене и начин на живот.

Той бил уверен, че тази система ще запази младостта му и ще му позволи да живее до 140 години. И съдейки по мемоарите на неговите съвременници, Никола Тесла успял да удължи младостта си, така че мнението на учения наистина може да се нарече експертно.

Навиците на Тесла: странни и не толкова

Тесла имал много навици. Някои от тях изглеждат странни. Например, той се страхувал от инфекции, така че миеше ръцете си три пъти подред (ималнужда от 18 чисти кърпи на ден), винаги бършел масата и приборите със собствените си ръце преди ядене, избягвал да се ръкува и мразел мухите.

В дневника си Тесла пише, че би докоснал главата на друг човек „само под прицела на пистолет“. Може би затова физикът не е имал връзки с жени, с изключение на светските.

По време на хранене Тесла изчислява какво е ял в кубични единици. Докато отсядал в хотели, изобретателят сам си съставял меню, след което го давал на готвача.

Той пиел само филтрирана вода и си поръчвал кафе само за да се наслади на аромата му. Тесла се движел много. Разхождайки се из града, той броял стъпките си.

Ученият стриктно следял храненето си. Имал този навик от младостта си. Тогава Никола Тесла се интересувал от изучаването на различни енергийни системи. Така стигнал до извода, че храната трябва да се дъвче добре, тъй като това подпомага храносмилането.

Вторият принцип на хранене, който изобретателят използвал, е редовността на храненето. Ученият се хранел само два пъти на ден.

Първото хранене няколко часа преди работа, второто – около седем-осем вечерта. Тесла вярвал, че човек не се нуждае от обяд, тъй като тялото няма време да смила такова количество храна.

Първото хранене, казва Тесла, трябва да включва мазни храни, като масло. Тази храна ви дава енергия за работа през целия ден. А вечерята трябва да е богата на протеини, които ще доставят на тялото строителен материал за нови клетки. Например яйчен белтък, сирене, извара, мляко.

Тесла също смятал зеленчуците за важен компонент в диетата, въпреки че съдържат малко количество протеин. Зеленчуците обаче доставят на организма полезни вещества и намаляват нивата на пикочната киселина.

Изобретателят казва, че тази киселина вреди на тялото и причинява различни заболявания. Затова Тесла не е ял боб и леща, които съдържат пикочна киселина. Този списък включвал и месо, което физикът консумирал само няколко пъти в годината, а по-късно напълно изоставил този продукт.

През последните години от живота си Никола Тесла се храни само с мляко (два литра на ден), мед и отвара от зеленчуци, като е сигурен, че тялото не се нуждае от всичко останало.

Понякога Никола Тесла си позволявал да пие. Според него това му е помогнало да понесе по-лесно стреса, променящ живота му.

Сън и физически активности

Тесла обръщал голямо внимание на физическата активност. Всеки ден сутрин той правел физически упражнения, вярвайки, че това помага да се балансира получената енергия.

Разходките и къпането също били в списъка на ежедневните дейности за поддържане на здравето и младостта. Всеки ден Никола Тесла изминавал около 17 км.

Изобретателят спал само два часа на ден. Това било напълно достатъчно, за да може ученият да възвърне силите си. Когато Тесла усещал, че тялото му се нуждае от допълнителна енергия, в продължение на няколко месеца той спал до четири часа на ден.

Човек, който се занимава с физически труд, трябва да отдели поне седем до осем часа за сън. В същото време сънят трябва да бъде качествен и дълбок, отбелязва изобретателят.

Тесла формира всичките си навици на живот в младостта си. Той смята този период за най-важния в живота на човек. В крайна сметка състоянието на тялото и духа ни в напреднала възраст зависят от навиците, които формираме в младостта си.

На 77-годишна възраст Тесла дал интервю за New York Times. В него ученият кавза, че благодарение на навиците си притежава енергия, която не му е била достъпна в младостта му.

Тесла нарича старостта най-добрият период за работа, тъй като на тази възраст човек може да постигне целите си по най-краткия път, разбира се, ако е здрав.

Advertisement