Да родиш четиризнаци на 51: как живеят днес възрастната мама и нейните деца

Да родиш четиризнаци на 51: как живеят днес възрастната мама и нейните деца

Три големи деца от първия й брак и осем внуци не спрели жената да направи нов опит да стане майка в не най-подходящата възраст за това. Но новият й мъж бил с 11 години по-млад от нея и искал дете. Тогава помощ дошли най-новите постижения в медицината.

Нашата история започва в Обединеното кралство през 2003 г. 36-годишната жителка на Лондон Трейси Бритън се разделя с първия си съпруг. Бившите съпрузи продължили да отглеждат заедно двама сина и дъщеря.ю

Две години по-късно героинята на историята среща нов мъж. Стивън бил с 11 години по-млад от Трейси и само с 8 години по-голям от голямата й дъщеря. Влюбените започнали да живеят заедно.

През 2008 г. жената забременява, но на семейния съвет и той, и тя решават, че не са готови да отглеждат дете. Трейси направила аборт.

Скоро възрастните деца напуснали семейния дом и влюбените най-накрая узаконили връзката си през 2012 г. Започнали да мисля за свое дете. Но бременността не идвала. Започнало ходене по лекари.

Самата Трейси по-късно ще разкаже, че ако не било наследството, оставено от починалата й майка, тя нямаше да може да плати за инвитро услугите. Всички процедури й стрували 7000 паунда  в специална клиника в Кипър.

Тя заминала за чужбина, защото британските клиники й отказали по етични причини. Шансовете за успешно раждане и здрави бебета били оценени от лекарите в Лондон като твърде малки.

На 50-годишната жена били инжектирани 4 ембриона, но единият не се закрепил. Но други се разделил и се оказало, че са еднояйчни близнаци. Лекарите предложили да оставят само два, а останалите ембриони да извадят, за да не рискуват здравето на всички деца и майката, но Трейси и Стивън категорично отказали.

На 26 октомври 2018 г. след цезарово сечение, доста преждевременно, се родили четири бебета. Точно 1,5 месеца по-късно майка ми Трейси Бритън навършила 51 години. Бащата на четиризнаците Стивън бил на 40 години.

За раждането отговарял цял ​​екип от 31 медицински работници. Всички деца са родени преждевременно (31 седмици), най-малкото момиче тежало под килограм. Близо два месеца бебетата били държани в болницата под наблюдение. Благодарение на лекарите оцеляли близначките Франческа и Фредерика, сестра им Грейс и единственото момче Джордж.

Трейси получила децата малко преди Коледа и тогава, както тя признава, започнал истински кошмар. Нямала време да нахрани всички и да смени памперсите им. Детският плач я побърквал  – един ден щафетата от дете на дете, на следващия – и четирите започвали да реват едновременно.

Стивън, майстор на покриви по професия, за да издържа семейството прекарвал по цял ден на строителната площадка. Не можел да помага на жена си у дома.

Малко помощ дошла едва след медийни публикации за възрастната майка и нейните четиризнаци. Явно Трейси Бритън е поставила световен рекорд – никой не е раждал толкова много деца на тази възраст.

С хонорари от многобройни интервюта и дарения от състрадателни граждани, двойката успяла  да обзаведе детската спалня в къщата, да купи специална количка за четирите деца на стойност 1000 паунда и периодично да наема детегледачка и медицинска сестра.

Но славата имала и обратна страна. Профилите на Трейси Бритън в социалните мрежи, където тя активно публикува снимки на бебетата си, били нападнати от недоволни граждани.

Някои обвинили Трейси, че е решила да ражда на тази възраст. Тя застрашила себе си и бъдещите си деца, за да задържи младия си съпруг. В края на краищата, дори ако самите раждания са били успешни, децата могат да се родят с умствени и/или физически увреждания.

„На завършването на децата си ще отиде 70-годишна старица“, пишат те в коментарите.

„Ако живее до времето, когато децата пораснат“ – подиграват се в други съобщения.

Въпреки че хората, които подкрепят майката и децата й, са много повече.

Днес Трейси и Стивън отглеждат четирите си деца заедно.

На снимките всички изглеждат страхотно. Четиризнаците още не осъзнават, че са лели и чичовци за осемте си племенници, които са по-големи от тях. Малчуганите посещават ясла по 3 часа на ден, но все пак повечето време прекарват с майка си.

В интервю Трейси споменава, че две деца имат проблеми със сърцето. Останалите са напълно здрави.

Advertisement