Чужденците често се чудят защо българите не се усмихваме. Истината е, че е защото не сме лицемерни

Чужденците често се чудят защо българите не се усмихваме. Истината е, че защото не сме лицемерни...
Изображение от Szilárd Szabó from Pixabay

Мнозина чужденци са на мнение, че не сме сред най-усмихнатите народи. Факт е, че се усмихваме по-рядко в сравнение с други националности, но за това си има своите причини:

Усмивката за нас не се явява сигнал за вежливост. На запад усмивката по време на поздрав си е чиста проба вежливост. Колкото по-усмихнат е човек, толкова по-голяма дружелюбност демонстрира той.

Постоянната вежлива усмивка сред нас се счита за „дежурна усмивка“ и се смята за признак, че човекът е неискрен, потаен, нежелаещ да покаже истинските си чувства. За нас усмивката е знак за лична симпатия, а не за вежливост.

Българите не се усмихваме на непознати. Усмихваме се най-вече на своите познати. Ето защо продавачите не се усмихват на клиентите – не ги познават. Ако клиентът е познат на продавачката, задължително ще получи усмивка…

За нас е нетипично да се усмихваме в отговор. Ако някой българин види непознат да му се усмихва, ще се чуди каква е причината за неговото веселие. Ще реши, че нещо в дрехите или прическата му е накарало непознатият тип да се развесели.

За да се усмихне, българинът трябва да има достойна причина, очевидна и за другите. Това му дава повод да се усмихне – от гледна точка на другите. Неслучайно имаме уникална поговорка, според която „Само лудият се смее без причина“.

Но неусмихнатостта не бива да се бърка с мрачност, защото ние сме си весел и остроумен народ.

Сред българите не е прието да се усмихват и при изпълнение на служебните задължения, както и при изпълнение на каквито и да е сериозни дела. Например, митническите служители на летището никога не се усмихват, защото се занимават със сериозна работа.

Нашата усмивка е толкова искрена, че се разглежда като искрено изразяване на добро настроение или разположение към събеседника.

Така че ако ви се усмихне чужденец,  това не значи нищо – той е научен да се усмихва на всеки. Ако ти се усмихне българин, то това е защото наистина го иска.

Advertisement