Чудесата от Зейтун и Фатима: явяванията на Богородица в историята досега

Чудото в Зейтун (Египет), когато Дева Мария се явила пред хиляди свидетели

Божията майка винаги е била застъпница и покровителка. Тя предпочита да бъде невидима, когато ходи по Земята, но понякога се явява на хората, когато имат особено нужда от нейната защита или трябва да каже нещо много важно за бъдещи събития.

Иконата, която се изписала сама

самонаписалата се икона на Богородица
Скрийншот: YouTube

Тази икона се съхранява в молдовския Богоявленски скит, който се намира на Атон. През 1863 г. игуменът на този манастир, придружен от няколко монаси, отишъл в Молдова по монашески дела.

Пристигайки на мястото, светогорските монаси решили да поръчат икона на Божията майка за своя храм. Те се обърнали към благочестивия художник на преклонни години. Името му било Георги Николаев.

Монасите го помолили да нарисува иконата по време на пост, тоест преди ядене, и да не използва помощта на своите ученици, които можело да не бъдат толкова праведни.

Иконописецът се съгласил и след като получил благословията, се захванал за работа. Скоро иконата била почти готова, оставало само да се изрисуват светите лица на Богородица и Младенеца Христос.

И тук нещо се объркало. Живописецът така и не можел да изрисува лицата. Огорченият старец разказал на монасите за своя провал.

Атонските монаси посъветвали иконописеца да се обърне с молитва към самата Богородица. Той го направил и също така усилил поста си. След няколко дни усърдна молитва влязъл в работилницата, за да завърши работата.

Приближавайки се до иконата, замръзнал от изумление – ликовете на Богородица и Младенеца били изписани от нечия невидима ръка. Те били прекрасни.

Случило се невероятно чудо. Божията майка чула смирените и горещи молитви.

Висшето духовенство внимателно прегледало иконата и признало станалото чудо за истина. Пред иконата бил отслужен молебен и водосвет, след което хората се поклонили на божествените ликове.

Иконата се оказала чудотворна, способна да лекува и да върши чудеса.

Фатимското чудо

Пророчествата от Фатима. На 13 май 1917 г. Богородица се явила на три овчарчета

В малкото португалско градче Фатима преди малко повече от сто години се случи истинско чудо. Дева Мария се явила на три деца, които пасели овце в продължение на шест месеца. Тя ги инструктирала да предадат нейните три послания за човечеството.

Това чудо било официално признато от Католическата църква. Две от трите пророчества бяха оповестени почти веднага, третото все още се пази в тайните архиви на Ватикана. Знае се само, че е свързано с Русия.

По време на първото си появяване Богородица показа на децата ужасни картини на ада, а след това каза, че Първата световна война е към своя край, но ако хората не спрат да хулят Бога, ще започне още по-страшна Втора световна война.

Във второто предсказание Дева Мария казала, че Господ ще накаже човечеството, ако Русия не се посвети на Нейното непорочно сърце. Когато Русия се обърне към Бога, ще настъпи мир, но ако не се вслуша отново, тогава хората ще се изправят пред война. Безбожието ще се разпространи по цялата Земя и много народи ще бъдат унищожени.

Третото послание на Божията майка остава загадка, то е надеждно скрито от светите отци на Ватикана.

Тук също сме разказвали за чудото Фатима: Пророчествата от Фатима. На 13 май 1917 г. Богородица се явила на три овчарчета

Чудото в Зейтун

Чудото в Зейтун (Египет), когато Дева Мария се явила пред хиляди свидетели

В предградие на египетската столица Кайро, което се нарича Зейтун, се случило невероятно чудо – явяването на Дева Мария. Но защо в Египет, все пак там се проповядва исляма? Може би, за да подкрепи малкото християни, на които им е толкова трудно да живеят сред мюсюлмани?

Или защото именно в Египет Мария, Йосиф и малкият Исус някога са почивали под смокинята, когато са бягали от жестокия Ирод.

През 1925 г. в Зейтун е построена снежнобяла християнска църква с пет купола, над която през април 1968 г. се появява сияещ образ на Дева Мария. Тя била коленичила на купола на църквата с лице към кръста.

В продължение на три години тя се появява над храма. Тя била видяна от хиляди поклонници, които се събирали всеки ден под стените на църквата. Понякога хората виждали ярки светлини или бели гълъби, но най-често се появявала самата Богородица, облечена в светеща дреха от синьо и розово.

Отначало в храма идвали само египтяни, но след това започнали да идват поклонници от цял ​​свят. Всички искали да видят чудото на явяването на Пресвета Богородица. Тогава мнозина получили изцеление.

Хората се молели, всеки на своя език и според обичая си, но всеки славел Господа и Богородица.

Тук сме разказвали повече за въпросното чудо: Чудото в Зейтун (Египет), когато Дева Мария се явила пред хиляди свидетели

Advertisement