Чичо ми беше последната ни надежда, но се оказа, че близките могат да са по-чужди от чуждите

майка и дъщеря
Изображение от freepik

Когато с майка ми останахме сами, практически на улицата, разчитахме на близките ни да ни помогнат. Но те ни обърнаха гръб. Така животът ме научи, че понякога няма по-лоши врагове от най-близките.

Животът си прави жестоки шеги. Понякога се случва напълно непознати да са много по-близки и ценни от кръвни роднини. Така сме устроени, че да не очакваме лоши неща от близките си. Но когато се случи нещо лошо, виждате истинското им лице. 

Когато баща ми ни напусна, аз бях на 10 години. С майка ми останахме на улицата. Мама не знаеше къде да отиде и какво да прави. Единственият ни близък роднина бе брат й, тоест моят чичо Алексей.

Той въртеше свой собствен бизнес – имаше няколко аптеки. Така че определено нямаше проблем с парите.

Тогава майка ми го помоли за помощ, да му заеме няколко хиляди, като обеща да върне всичко. В крайна сметка ние дори нямахме къде да живеем.’

Но чичо Алексей ни погледна презрително с майка ми и й каза, че всеки сам е ковачна живота си. И ако тя няма пари и съпругът й я е напуснал, тя сама си е виновна за това.

Беше категоричен, че няма да ни даде нищо назаем, защото няма излишни пари. Бяхме сломени. За щастие, се намериха добри наши познати, които нни заеха пари.

Иронията бе, че почти непознати хора ни помогнаха. Мама работеше на две места, имахме пари само за наем и хляб. Но това често не беше достатъчно; имаше моменти, когато нямахме нищо за ядене.

Минаха години, аз пораснах, завърших университета с отличие. Сега работя на добра позиция в голяма компания. Изкарвам добри пари. Купих си собствен апартамент и наскоро изплатих заема си за кола. Нещата вървят чудесно.

Купих и малка къща извън града на майка ми. Много исках да й благодаря за цялата работа и безсънните нощи.

А животът, както са казали мъдрите хора, е бумеранг.

Наскоро майка ми дойде при мен и каза, че брат й Алексей е дошъл да я види и много искал да се срещне с мен. Оказва се, че бизнесът му е фалирал и сега той е затънал в дългове.

Помолил майка ми да му помогне и да му даде пари назаем. Той молеше и се извиняваше, че някога ни е причинил това. Но майка му му отговори със същите думи, които каза тогава.

Всеки е сам ковач на своя живот. Чичо ми го осъзна по горчив начин. Да се оправя.

Advertisement