Будите се и не можете да помръднете? Ето какво означава това:

сънна парализа
Картината "Кошмарът" на Хенри Фюзели. Източник: Wikipedia/Public domain

Случвало ли ви се е да се събудите посред нощ с усещането, че просто не можете да помръднете? Наоколо е тъмно, но усещате присъствието на някой друг… Имате панически страх, искате да изкрещите, но не се получава, може дори да забележите някакви слухови или зрителни халюцинации…

В тази статия ще се опитаме да ви убедим, че в такива ситуации изобщо не сте си загубили ума. А сте се сблъскали с феномен, наречен „сънна парализа“.

Ще ви разкажем повече за нея и ще разберете, че не трябва да се страхувате от това. Въпреки че знаем, че е доста страшно да преживееш подобно нещо, а да го видиш при друг е още по-страшно…

И така, съната парализа е невероятно явление на човешкия мозък, което се среща редовно при приблизително 8% от жителите на нашата планета. Характеризира се с факта, че човек за известно време губи способността да свива мускулите си.

Това състояние може да продължи от няколко секунди до няколко минути. През това време човек не може да се движи и да говори, но е напълно наясно какво се случва с него…

Най-често сънната парализа започва да се проявява в юношеството. Тя може да бъде както наследствена, така и придобита. Причините за парализата на съня могат да бъдат честа липса на сън, стрес и промяна в ежедневния ред.

Има няколко начина, които могат да помогнат за излизане от това състояние. Например трябва да се опитате да кашляте или да стиснете юмрук.

Сънната парализа е следствие от факта, че мозъкът ви вече е буден, но тялото все още остава в състояние на сън… Това състояние не е опасно за човешкото здраве. Може да повлияе само на съня.

Сънната парализа може да се случи по време на всяка фаза на съня…

По време на сънна парализа някои хора отчетливо чуват шепот или усещат задушаване, сякаш някой седи на гърдите им.

Както виждате, не бива да се страхувате от това състояние. Не сте полудели и не сте срещнали извънземни. Просто трябва да се отпуснете по-добре и да се опитате да избягвате стресови ситуации.

Advertisement