Божието чудо, което потресло цяла Франция

Кратка молитва към Богородица за избавление от беди

Днес ще ви разкажем една история, случила се във Франция. За французите това било голямо събитие, което ги шокирало. Башам Ашаф работел в Париж за сирийски бизнесмен на име Михаил Мерез.

На 12 август 1988 г. Михаил отсъствал от дома си и тогава извикал Ашаф, за да успее да подготви всичко за празника Успение на Пресвета Богородица.

В близост до къщата на богатия бизнесмен, в която той живеел , имало малка домашна църква. Там верният слуга прекадил с тамян, запалил свещи и поставил букети цветя пред иконата на Богородица. Докато приключвал подготовката си, той се молел за семейството си, което живеел далеч в Сирия, и за своя господар, когото обичал като собствения си баща.

Тогава се случило нещо неочаквано. На благочестивия слуга внезапно се явила Пречистата Дева. Слугата бил силно изненадан от това явление.

Тогава Пресвета Богородица му казала:

– С теб съм. Винаги те пазя. Приеми това като дар.

И в този момент Богородица протегнал ръцете си към неговите  и той усетил, че ръцете му се изпълват с някаква течност. Била много подобна по състав и миризма на чистия зехтин.

След завръщането на Мерез в Париж слугата му разказал какво се е случило, но той предпочел да запази всичко в тайна и да не казва на никого. С една дума, Мерез се отнесъл към тази история с недоверие.

Но чудото се повторило и слугата вече раздавал чудодейното масло на сирийците и ливанците, които впоследствие започнали да получават изцеление. Тогава Мерез, като научил за това, разказа на митрополита на Франция Йеремия и представителя на Антиохийската патриаршия епископ Гавриил за случилото се.

Но ето нещо интересно! Мистериозният феномен не спрял. Не само в църквата на Мерез, но и на много други места, където Ашаф се молел или произнасял името на Исус Христос или Неговата Благословена Майка, отново се случвало чудо.

Веднъж, по време на Божествената литургия на 17 септември 1988 г., в гръцката църква „Свети Стефан“ на улица „Жорж Бизе“ цял час се изливало миро. Всички вярващи го видели. Всички били удивени.

Но защо Ашаф получил този дар от Пресветата Дева Мария?

Ашаф бил само на тридесет години, той бил напълно обикновен човек с чисто сърце. Всички го смятали за светъл човек, добродушен, мил…

През целия си живот той бил смирен и усмихнат. На въпроса как успява да поддържа такава радостна усмивка през цялото време, той отговорил, че всеки път, когато се случвало това явление, той бил обзет от неописуема радост.

Той не се гордеел, не се превъзнасял, просто го приемал с благоговение и винаги бил в молитва. Най-вероятно Ашаф е бил наистина богоугоден човек, тъй като Богородица го е избрала.

Въпреки това споровете за произхода на маслото не стихват. Факт е, че дори когато иконите и кръстовете мироточат, мнозина не вярват. Мислят, че някой нарочно налива това масло. А не е така.

И тогава се намесила науката.

С помощта на учените, които изследвали чудото, се разбрало, че това няма как да се случи просто така.

Създадена била комисия, в която влизат трима души, видели това явление. За анализ те взели същото масло, което било подложено на биохимичен анализ. Професор З. Л. дьо Жан извършил анализа в биохимичната лаборатория в болницата Питие-Салпетиер в Париж.

От заключението следва;п, че комисията е представила на митрополит Йеремия резултатите от анализ на състава на течността, който отговарял на състава на растителното масло.

Освен това съдържа много мазнини, които липсват в кръвта. Човешкото тяло не може да има такива мазнини. Течността съдържала холестерол, елемент от животински произход. Той отсъствал от зехтина и не се среща в зехтина. Според комисията тази течност нямала външен източник.

Комисията потвърдили изцелението на двама души, които били помазани с масло от Башам Ашар.

В края на отчета членовете на комисията обявили официалното решение:

Това събитие не подлежи на никакво научно и логическо разбиране. Най-вероятно се отнася  към многото чудеса на Пресвета Богородица, които са известни в църковната история и светоотеческото предание.

Слава на Бога за всичко!

Амин.

Advertisement