Благодарствени молитви към Бог и светиите

Благодарствени молитви към Бог и светиите
Източник: www.rawpixel.com

Благодарствените молитви са думи, които идват от дълбините на нашите сърца, отправени към Господ и светиите в знак на благодарност за правото на щастлив и спокоен живот.

Най-често, когато всичко върви добре в живота ни и проблемите ни заобикалят, ние го приемаме за даденост. Но с появата на неприятности тъгата ни покрива като воал. В такива моменти се стремим да се обърнем с молитви към всички светии и към Бог с молби да ни спаси от страданието, напълно забравяйки за думите на благодарност за постоянната помощ и подкрепа на Небето.

Особености на благодарствените молитви

Всеки вярващ трябва да разбере, че щастието, радостта и късметът са дар от Господ за нашите благочестиви и добри дела.

Трябва да се помни, че колкото и да ви е трудно в живота, в никакъв случай не трябва да забравяте за благодарността към Господ и всички светии за вашето добро здраве, за щастливо семейство, за доброта в сърцето ви и мир в душата ви.

В крайна сметка щастливият живот е пълна отдаденост. Изразяването на благодарност към Бог и светиите в молитви трябва да се превърне в полезен навик, който ще промени съдбата ви в бъдеще. Колкото по-близо си до Господа, толкова по-далеч от теб са всички светски нещастия.

За благодарност към Бог и всички светии е необходимо да се четат специални молитви, които носят благодарствен характер. Ден, започнат с думи на благодарност, автоматично се превръща във време на щастие, възможности и късмет. В края на краищата една проста благодарност, адресирана до Господ и Неговите светии, очиства душата, дава сила, зарежда със светлина и настройва положително.

Благодарствена молитва към Господ

Думите на благодарност трябва да се четат както сутрин, така и вечер. Най-важното е да ги четете с любов, искреност и вяра в сърцето. Благодарността към Господ звучи така:

„Господи Боже наш, прекланяме се пред Теб с думи на благодарност! Ти си нашият Баща, Създателят на всичко живо, а ние сме раби Твои! Казваме Ти благодаря за всички щедри дарове, които носиш в живота ни! Ти си нашата сила, Ти си нашата опора, Ти си волята и непоклатимия дух в нас! Благодаря за храната, която ни даваш всеки ден, благодаря ти за защитата от врагове и нещастия! Благодаря, Господи, че ни даряваш с живот и оставаш с нас, помагайки в трудните дни на живота ни! Прости ни греховете ни, очисти сърцата ни от омраза, съхрани чистотата на душите ни и не ни оставяй да губим сили, за да следваме духовния път до края на светските си дни! Само Ти, Господи, можеш да ни защитиш от всички беди и да ни дадеш по-добър живот във вечността! Благодарим Ти, Боже, за семейството, което служи като опора на земята, за верните приятели и за всички блага, които си ни дал на тази земя! Ще Те славим вечно! Ти си нашето сърце, Ти си нашата любов! Приеми тези искрени думи на благодарност и никога не ни оставяй, Отче наш! Амин. Амин. Амин“.

Благодарствена молитва към Богородица

Пресвета Богородица е застъпница на всяка молеща се душа, бърза помощ и покровителка на нуждаещите се. Хиляди души се обръщат към Божията майка всеки ден, молейки я за най-съкровеното. Като всяка майка, Дева Мария иска да чуе, че всичко е наред с нейните деца, че помощта й е полезна. Не пропускайте да прочетете думите на благодарност, отправени към Нея:

„О, Пресвета Дева Мария! Царице на земята и небето! Майка на нашия Спасител! Ти си нашата надежда, опора и подкрепа! Нашата утеха е в Теб! Благодаря Ти, Пречиста Дево, за светлите дела, за изцелението на недъзите на душата и тялото, за Твоето състрадание към нас, за избавлението на душите ни от злоба, скръб и зли помисли! В Теб е цялото безсмъртие, сила и любов! Моля, приеми моята благодарност към Теб! Благодаря ти, Света Богородице, че се молиш пред Господа за душата на всеки! Благодаря Ти за мира и светлината в душата ми, за здравото тяло и чистите, добри мисли! Да бъде силата Твоя с мен до края на моя път! Никога няма да се уморя да прославям Твоето пресвято име и моята молитва в думите на благодарност към Теб звучи.  Амин“.

Молитва към Божиите светии за благодарност

При различни житейски обстоятелства ние се молим на различни светци, но благодарността за тяхната помощ може да бъде изразена в една молитва, която осветява душите ни със светлина. Няма вярващ, който в трудни времена да не е бил подпомогнат от Божиите светии, затова е необходимо да им благодарим за Небесното покровителство, като прочетем тази молитва:

„О, велики светии Божии! Обръщам се към вас с молитва, но не моля за помощ, която ми давате в трудни моменти от живота. С благодарност се обръщам към вас в молитва. Вие сте моите ходатаи, вие сте опора на всички хора на земята. Моля се за опрощението на нашите грехове, нашия гняв и слабости. Благодаря ви, благочестиви светии, за живота в мир и хармония, за семейното щастие и благополучие, за спокойния живот без нужди и скръб. Няма да спрем да възхваляваме имената ви и да ви изпращаме думи на благодарност. Отсега нататък и во веки веков. Амин“.

Изобщо не е необходимо да четете вече готови благодарствени молитви. Можете да изкажете благодарността от себе си. Основното е да отворите сърцето и душата си в момента на четене на такава молитва, да се покаете за всички грешни дела. Кажете благодаря на Всемогъщия и на светиите за всичко, което е в живота ви, за всичко, за което сте им благодарни.

Advertisement