Бивш ученик събрал 20 000 за учител, който останал без дом

Бивш ученик събрал 20 000 за учител, който останал без дом

Социалните мрежи – добри или лоши? Вероятно си струва да говорим за това какви сме ние самите, тези, които използват постиженията на цивилизацията. Защото социалната мрежа е просто метод за комуникация, вид инструмент и дали той е полезен зависи от това как някой го използва…

Да вземем например скалпела: в ръцете на хирург той спасява нечий живот, но в ръцете на престъпник може да го отнеме. Днес ще говорим за това как благодарение на социалните мрежи хората се обединили за добра кауза и успели!

77-годишният Хосе Виляруел работил като учител по заместване в продължение на дълги години, което означава, че е бил известен във всяко училище в своя град. След пенсионирането си той бил викан да замести учител от основния състав, ако случайно някой се разболее или не е на разположение.

Мистър Ви, както многобройните му ученици наричали човека, винаги бил готов да отиде на работа. Той бил отличен учител, весел и жизнерадостен човек, за което учениците го обичали и винаги се радвали на пристигането му.

Родом от Мексико, Хосе Виляруел живеел и работел в Съединените щати в един от градовете на Южна Калифорния, изпращайки парите, които спечели, на болната си съпруга в родината си.

С настъпването на пандемията и преминаването на учениците към дистанционно обучение настъпили трудни времена за чичо Хосе – той остана без работа. Живеейки на социално осигуряване и продължавайки да изпраща пари в Мексико, той вече не можел да плаща за жилище. Сега домът на мъжа бил старата му кола. В нея Хосе оцелявал през зимата …

благородна-постъпка

Един ден мъж на име Стивън Нава минал покрай колата, в която неведнъж бил виждал, че живее някакъв господин. Но в онзи ден Стив разпознал въпросния мъж  в колата. Това бил г-н Ви, старият му учител!

След като попитал бившия си учител как е стигнал до такъв живот, Стив наел хотелска стая за него и му дал 300 долара за първи път. Но какво следвало? Стивън Нава решил чрез социалните мрежи да се обърне към всички, които познават г-н Ви, на първо място към неговите ученици.

Старецът не могъл да повярва на очите си, когато на рождения си ден получил солидна сума от ръцете на Стив – 27 хиляди долара, събрани от неговите ученици и други добри хора, които прочели ученически отзиви за своя учител и се включили в набирането на средства. От историята на Хосе се заинтересовали и кметството, и медиите.

Събраните средства за стареца стигнали, за да погаси дълговете си и да има отново покрив над главата си. „Социалните мрежи са сила, нека ги използваме за добро“, коментира инициаторът на това събитие Стив Нава.

Advertisement