Бебе на 2 седмици било отхвърлено от родителите си заради външността си. Тогава се намесил дядо й

Бебе на 2 седмици било отхвърлено от родителите си заради външността си. Тогава се намесил дядо й

Дъщерята на Мамта и Аджай Доде, фермери от Палгар в Западна Индия, се родила два месеца преждевременно и с невероятно набръчкана кожа. Тя станала второто дете на двойката.

Бебето, тежащо само 800 грама, е диагностицирано с микроцефалия, състояние, при което главата на бебето е по-слабо развита от останалата част от тялото.

Родителите били поразени и от друг дефект на новороденото – кожата на момичето била покрита с бръчки.

Съседите чули за необичайния вид на детето и дошли да видят. Мнозина гледали бебето с любопитство, някои избягали от страх.

Селяните отказали да докоснат момичето от страх да не се разболеят. Навсякъде по света обществото често отхвърля хората с необичаен външен вид. Родителите на подобно необичайно дете може да не успеят да издържат на натиска на околната среда и да изоставят бебето.

Майката и бащата на новороденото били толкова смутени и депресирани от реакцията на цялото село, че се отказали от момиченцето си.

Втори шанс за живот

Кой знае каква би била съдбата на новороденото, ако не се беше намесил дядо й, бащата на Аджай, Дилип Доде, който тогава бил на 50 години.

„Не е виновна, че се е родила различна и аз няма да изоставя внучката си заради болестта й“, казва той. „Много е депресиращо, че дори родителите й я отхвърлиха, но ще направя всичко възможно, за да спася детето.“

Грижовният дядо сам хранел бебето с козе мляко от лъжица.

Тя обаче се нуждаела от незабавна медицинска помощ и тя струвала 500 000 рупии.

Болницата Уадиа в Мумбай се съгласила да плати всички медицински разходи и също така осигурила на дядото място за престой, докато внучката му се лекувала.

Лекарите смятат, че състоянието на детето е причинено от вътрематочно забавяне на растежа поради липса на хранене или кислород. Възможността за хромозомна мутация също била разгледана.

На въпрос за родителите на новороденото, дядото Дилип казва:

„Ще се опитам да убедя сина си и съпругата му да я приемат, ако все пак откажат, ще отгледам внучката си сам.“

Повечето хора не са изпитвали такова несгоди в живота си. А тя била застрашена още на втората си седмица. Благодарение на Дилип, човек, който последвал сърцето си, и действията на състрадателния персонал в болница Уадиа, това малко момиче получило своя шанс за живот.

Advertisement