България се обедини. Хора от цялата страна излязоха в подкрепа на Дебора (видео)

България се обедини. Хора от цялата страна излязоха в подкрепа на Дебора (видео)
Стоп кадър: Btv новините

България се обедини в подкрепа на малтретираната Дебора от Стара загора. Хора от десетки градове в страната излязоха на протест в подкрепа на 18-годишното момиче, което получи 400 шева, след като бе рязана с макетно ножче от бившия си приятел.

Още в 17:30 пред Съдебната палата в Стара загора започнаха да се събират протестиращи, които настояват за спиране на беззаконието, адекватно правосъдие и законова реформа.

Хора в над 40 града излязоха, за да заявят своята позиция с настояване Георги Николов да получи справедливо наказание и да бъдат взети мерки срещу бъдещи подобни случаи.

Подобно бе положението и в столицата, като множеството пред Съдебната палата продължава да се увеличава.

Справедливият гняв на обществото дойде след като близо месец насилникът е бил на свобода, а деянието му е окачествено като „лека телесна повреда“. Едва след репортаж на Nova и последвалият широк отзвук от хората във Фейбук прокуратурата се задейства и го задържа за 72 часа (заради заплаха за убийство, отправена като текстово съобщение към жертвата).

Протестиращите държат плакати с надписи „Не сме родени нито да шием, нито ни шият“, „Още колко жени?“, „400 шева разбит нос и обръсната глава не са лека телесна повреда!“ и „Съдия Гьон(сурат)ева е позор!“

Майката на пострадалото момиче Ивелина Михайлова благодари в ефира на Btv за цялата вълна на съпричастност, заляла страната: „Развълнувана съм страшно много. Не очаквах такава подкрепа. Благодаря на всеки, който е тук“.

Жената уточни, че Дебора не говори, отговаря само с „да“ и „не“ на въпросите дали е гладна и избягва да гледа репортажи.

Advertisement