7 съвета как да избегнете проблеми със сърцето

сърце

 

Проблемите със сърцето не възникват само сред възрастните: според статистиката, те са сред петте основни причини за смъртността във всички възрастови групи. Какво трябва да направите, за да работи „моторът“ изправно? Да се придържате към няколко прости съвета!

1. Пийте по-малко алкохол

Този универсален проблем помага да се избегнат много проблеми не само със сърцето, но и с другите органи, например с черния дроб и мозъка.

2. Не преяждайте

Кафе, шоколад, пикантни подправки могат да усилят пулса. Но нещата не са в това какво ядете, а в количеството храна. Преяждането пречи на стомаха да изпълнява задълженията си в пълен обем и в крайна сметка това влияе на работата на сърцето. По-добре яжте малки порциони, но често.

3. Леки упражнения

Тежките физически упражнения след стабилен обяд не е добра идея. По-добре се разходете или покарайте велосипед.

4. Не лягайте след хранене

Поне 2 часа. Тогава храната ще може да се усвои и няма да чувствате умора.

5. Спрете да пушите

Ето още една причина да се разделите с вредния навик. В частност, заради пушенето намалява изработването на слюнка и проблемите със сърдечния ритъм се усещат по-силно.

6. Почивайте повече

Разходки, четене, медитация – използвайте всеки начин за почивка. Този, който е постоянно напрегнат и под стрес, по-често изпитва проблеми със сърцето.

7. Посетете лекар

Ако пристъпите зачестят, не мислете, че всичко ще премине от само себе си. Отидете на кардиолог, направете си ЕКГ, минете курс с лекарства за подобряване работата на сърцето.

Advertisement