3 съвета от неврохирург как да „натренирате“ мозъка си, така че да работи като на 25-годишен

3 съвета от неврохирург как да „натренирате“ мозъка си, така че да работи като на 25-годишен
Изображение от kjpargeter on Freepik

Много е неудобно, когато срещнете познат на улицата и не можете да си спомните името му. И сякаш се върти някъде на върха на езика, но просто не иска да излезе от дълбините на паметта.

В такива моменти си казвате „старост-нерадост“. Но старостта няма нищо общо с това. Виновни са единствено нашият мързел и нежеланието да натоварваме мозъка. И това е научно доказан факт.

Наскоро прочетох невероятната книга „Неврофитнес, или мозъкът за продуктивен живот“ на американския неврохирург Рахул Джандиал, един от най-авторитетните специалисти в света не само в хирургията, но и в областта на възстановяването на мозъчната дейност след тежки наранявания, инсулти или болестта на Алцхаймер.

В целия разказ основната идея минава като червена нишка: мозъчната функция може не само да бъде възстановена, но и да се повиши до пика на активност след всяка болест, да не говорим за промените, свързани с възрастта, с  които толкова обичаме да оправдаваме забравянията си. 

Книгата описва много случаи на възстановяване на мозъчната функция с помощта на система, разработена от неврохирург.а И днес искам да ви разкажа за изненадващо прости, но не по-малко ефективни препоръки.

1. „Дишане 4-4-4-4.“

Този тип дишане се нарича още внимателно или „ритмично“ дишане. Погрешно е да се мисли, че Рахул Джандиал го е измислил. Тази практика се използва от йоги и будистки монаси повече от 2500 години.

Рахул е участвал в много проучвания, които са довели до научно доказани доказателства за връзката между ритмичното дишане и подмладяването на мозъка.

✔ На фона на ритмичното дишане се засилва работата на амигдалата, която е отговорна за реакцията на тялото към най-силните емоции, и по този начин човек се справя по-ефективно със стреса. А нима стресът не е една от основните причини за бързото стареене на организма.

✔ Ритмичното дишане стимулира растежа на нервните влакна в мозъчната кора, която не само регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане, отговаря за концентрацията, но също така помага да запазите ума хладен, предпазвайки го от емоционални изблици. Това означава, че мисловният процес протича по-бързо и отнема по-малко време за намиране на правилните решения.

✔Благодарение на ритмичното дишане се активира работата на мозъчните неврони и се увеличава броят на връзките между тях, поради което се подобряват всички когнитивни функции на тялото: речта, концентрацията, способността за възприемане на обекти чрез допир и извършване на целенасочени движения. Тоест всичко, което първо страда от сенилната деменция.

✔ Редовното ритмично дишане укрепва връзките между различните части на мозъка, повишава умствената активност и същевременно успокоява нервната система. И това е най-удивителното.

Оказва се, че на фона на ритмичното дишане се изостря така нареченото ни „шесто чувство“. Това не е онова, което се смята за интуиция. Говорим за способността на мозъка да улавя сигнали от всички органи и системи и незабавно да реагира на най-малките промени в тяхната работа, намалявайки нивото на тревожност и спирайки пристъпите на паника.

Четейки за невероятния подмладяващ ефект на ритмичното дишане, неволно започвате да мислите, че тази система изисква определени умения и овладяването й от първия път няма да бъде толкова лесно.

Първоначално и аз така си помислих. Оказа се, че по-просто няма как.

Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите уединено място, да изключите телефона си, за да не ви безпокои внезапно, да заемете удобна позиция и да се отпуснете.

Опитайте само за 5-10 минути!, да прогоните суетните мисли от главата си. Концентрирайте цялото си внимание върху дишането си и не мислете за нищо друго. Ще успеете. 

Като броите 1-2-3-4, поемете дълбоко въздух през носа (това е важно).
Задръжте дъха си, като броите за себе си: 1-2-3-4.
На броене 1-2-3-4 издишайте спокойно, отново през носа.
И пребройте отново 1-2-3-4, преди да поемете отново въздух.

Вярвате или не, това е всичко, което трябва да направите. За мен е много по-трудно да си изключа главата за тези 5-10 минути. Според Джандиал редовното ритмично дишане е спасило много от пациентите му от необходимостта от операция.

2. Два пъти седмично – пропускайте закуската.

Неврохирургът взел за основа резултатите от научни изследвания на невролози от известния университет Джон Хопкинс. По-специално, трудовете на Марк Матсън, в които е убедително доказано, че периодичното гладуване задейства процесите на подмладяване в тялото и удължава живота.

Рахул вярва, че малките дни на гладуване имат благоприятен ефект преди всичко върху функционирането на мозъка, като карат всички органи да се събудят, откъдето и последващите положителни реакции. Като понижаване нивата на кръвната захар, регулиране на кръвното налягане и засилване на метаболитните процеси.

Джандиал изпробвал тази система първо върху себе си и сега не само пропуска закуската два пъти седмично, но и практикува така наречените 16-часови прозорци на гладуване. Когато последното хранене е максимум в 17 часа, а след това до следващата закуска само вода и чай в неограничени количества.

Той казва, че тази система на хранене му помага да се концентрира, по-лесно е да издържа дългите часове на стрес по време на сложни операции, поддържайки яснота на ума и точна координация.

Неврохирургът съветва пациентите си да отказват първото хранене не повече от 2 пъти седмично, с интервал от 3 дни, тъй като това е напълно достатъчно, за да спре развитието на деменция и да предотврати заболявания, свързани със загуба на паметта.

3. По-рядко сядане и лягане, по-често изправяне.

Много от нас прекарват по-голямата част от времето си седнали. Да добавим към това още 8 часа сън и се оказва, че не остава нищо полезно за ума от такова вертикално положение.

А това е неестествено за човешката природа, защото човешкият мозък е създаден за изправено ходене.

Именно във вертикално положение се произвежда максималното количество BDNF протеин (мозъчен невротрофичен фактор), който се нарича протеинът-бавачка на младите неврони. Той не само стимулира появата им, но и контролира развитието им, като помага да оцелеят.

Съгласете се, че в изброените съвети няма нищо сложно, отнемащо време или непостижимо. Особено когато става въпрос за поддържане на здрав ум до дълбока старост и подмладяване на тялото. Съгласни ли сте?

Advertisement