„2 чаши топла вода.“ Рецептата за младост и дълголетие на тибетските монаси

Изображение от Vectonauta

Днес всеки знае за ползите от чистата вода. Невероятно много статии говорят за вълшебните свойства на водата.

Задайте въпрос: как да отслабнете, как да спрете стареенето? И веднага ще чуете в отговор: „пийте повече вода“. Но защо тогава не работи за всички?

Изобщо не се съмнявам в благоприятното въздействие на водата върху тялото, защото почти 80% от нас (включително и мозъка) са изградени от нея.

Но след като прочетох как и каква вода пият известните дълголетни тибетски монаси, си помислих: може би това е причината, заради която не всеки получава дългоочаквания резултат от достатъчното количество вода.

В Тибет се смята, че истинската рецепта за младост са 2 чаши топла вода сутрин. Всяка чаша удължава живота с 10 години, тъй като задейства процеса на подмладяване на клетките и забавя процеса на стареене на организма. И е редно да се доверим на препоръки, които са на хиляди години.

Мисля, че всички добре знаете как действа една чаша вода след събуждане.

Но как действа топлата, каква е разликата? Реших да споделя мислите си с вас.

1. Топлата вода има по-деликатен ефект върху тялото, като осигурява плавен преход от сън към будност и предпазва тялото от стрес тип „още не сте отворили очи и веднага да се захванете за работа“, в отговор на което защитните реакции се активират. И когато се събудите, тялото започва да изразходва цялата си енергия за „затопляне“ на водата в стомаха.

В допълнение, студената вода удря рецепторите на стомашната лигавица, причинявайки рефлексна перисталтика в отговор. А топлото предизвиква свиване на чревните бримки чрез увеличаване на притока на кръв, тоест действа отвътре.

Оказва се, че с топла вода: прочистването на червата става по-меко, токсините и отпадъците се отстраняват по-активно; Заради увеличения кръвен поток, храненето на всички органи и системи, се подобрява и това неизменно има благоприятен ефект както върху благосъстоянието, така и върху външния вид.

2. Изпивайки чаша вода сутрин, ние попълваме дефицита на течности, който неизбежно се образува по време на сън. Но! Топлата вода не само попълва резервите от течности, но и разрежда кръвта.

А какво означава това, особено в напреднала възраст, мисля, че не си струва да се говори. Всички наши системи са взаимосвързани, подобряването на работата на една със сигурност ще има благоприятен ефект върху всички останали.

3. Топлата вода, и това е доказан факт, задвижва метаболизма с 40%, а студената вода – с максимум 25%. Мисля, че числата говорят сами за себе си.

В допълнение, поради по-ефективното почистване на чревните стени с гореща вода, липидните процеси се стартират по-активно, от което пряко зависи процесът на отслабване.

И отдавна е доказано, че чаша топла вода преди хранене е по-добра от студената вода за намаляване на порциите.

Водата трябва да е чиста (филтрирана, бутилирана или в краен случай преварена) и не по-висока от 40 градуса. Трябва да я пиете на малки глътки, много бавно и не по-късно от 30 минути преди закуска.

Неотдавна преминах на топла вода и едва след първата седмица вече виждам първите положителни резултати (подобряване на външния вид на кожата). С малкис тъпки може да се постигне много.

Топлата вода ни подмладява отвътре навън. Нежно, деликатно, но полезно.

Advertisement