За какво да внимавате на Черния петък, за да не ви измамят

За какво да внимавате на Черния петък, за да не ви измамят
Източник: Unsplash

В края на есента в България се провежда вече станалият традиционен Черен петък или Black Friday, на който се купуват стоки с големи отстъпки.

Svobodnazona.com  ще ви даде няколко съвета как да пазарувате в Черния петък 2022 г., за да спестите наистина пари и да не бъдете измамени.

Черен петък: как да пазарувате, за да не попаднете в капаните на търговците

Черният петък в САЩ има известни разлики от събитието, което се провежда у нас. Американските магазини наистина продават всичките си стоки с безумни отстъпки. Дори за маркови артикули етикетите с цените могат да „намалят“ с 90%. У нас всичко е доста по-различно. Обикновено разпродажбата се отнася само за определени категории стоки.

Трябва да се отбележи, че някои магазини използват трикове, които помагат да се продават стоки с по-голяма печалба:

– повишават цените много месец преди разпродажбата и след това връщат по-ниската цена – така че трябва да помислите предварително какво искате да купите и да проверите цената на тези неща в началото на Черния петък;

– онлайн рекламират продажба на джаджи на добра цена, но в самия магазин се оказва, че тази стока не е налична, затова хората често купуват друг продукт, тъй като вече са в настроение да купуват;

– стоки, които не са били продавани от дълго време, са изложени под прикритието на нови, върху тях са залепени „жълти етикети с цени“, а истинските нови са скрити за други времена;

– понякога, ако отлепите отстъпката, можете да видите, че цената преди Черния петък е била същата или дори по-ниска;

– в някои случаи магазините предлагат втори продукт за по-малко или като подарък при покупка за определена сума, често това са продукти с изтичащ срок на годност или джаджи с леки повреди, които трудно се виждат веднага.

когато купувате козметика, трябва да проверите срока на годност и целостта на опаковката. Черният петък е преди всичко разпродажба, което означава, че продавачът има шанс да се отърве от нещо, което трудно би продал в друга ситуация. Но това не означава, че всички продукти са лоши, просто трябва да внимавате при избора, никога не пречи.

Затова винаги трябва да гледате на офертите с ясна глава и да не бързате. Особено в периода на разпродажбите.

Как да правите покупк на Черния петък, за да спестите пари

1. Направете списък за пазаруване – може да е приблизителен, но не забравяйте да помислите какво бихте искали да купите, включително краткосрочни и дългосрочни цели.

2. Изберете онези магазини, в които има стоките, от които се нуждаете – например, ако искате да купите нов смартфон, зимни ботуши и диван, тогава трябва незабавно да намерите онлайн сайтове, където се продава всичко. Така че да не е нужно да разглеждате хиляди опции в Черния петък.

3. Помислете колко сте готови да платите – прехвърлете средства на картата предварително за онлайн плащане, като добавите 10-15% към нея. По този начин можете да контролирате разходите си.

4. Потърсете най-добрите сделки с ценови агрегатори, в които можете да сравните цената на даден продукт в различни магазини.

5. Помислете за доставката – струва си да проучите условията в избраните магазини, особено ако купувате от световните онлайн платформи. Доставката до България може да отнеме няколко месеца.

6. Внимателно проверявайте сайтовете, на които правите поръчка – преди големи продажби в интернет се появяват много измамници, които създават специални сайтове за получаване на лични данни на купувачите. След регистрация средствата могат да бъдат взети от вашата сметка.

Не забравяйте, че имате право да върнете закупения артикул в рамките на 14 дни (ако имате касова бележка), ако артикулът се окаже дефектен или не ви допадне. Тук законът винаги е на ваша страна.

Advertisement
Фейсбук коментари