Във френски парк обучили врани да събират боклука. В замяна им дават храна

Във-френски-парк-обучили-врани-да-събират-боклука.-В-замяна-им-дават-храна

Шест врани, обучени да събират фасове и боклук, са изпратени на работа във френски историччески тематичен парк, съобщава The Guardian.

Puy du Fou е исторически парк, разположен в западна Франция. Той е много популярен сред туристите – всяка година е посещаван от повече от 2 милиона души. Това го прави втория по популярност тематичен парк в страната (на първо място е парижкият Дисниленд).

Целта е не само паркът да се поддържа чист, но и да се покаже „че самата природа може да се научи да се грижи за околната среда“ – казва Николас де Вилиер от парка Puy du Fo.

Грачещите „чистачи“, в която влизат свраки, гарги и врани, се смятат за „особено умни“ и при правилни обстоятелства „обичат да общуват с хората и да градят отношения посредством игри“, казва Вилиер.

Птиците чистят парка с помощта на малки кутийки, които дават парче храна на птицата когато тя постави там угарка или късче боклук.

Изследванията, публикувани в списание Current Biology, представят множество доказателства, че птиците с лекота запомнят външността и гласовете на отделните хора, както и предишните опити за общуване с тях. По-рано учните знаели, че враните запомнят отлично нови лица, а новите изследвания още веднъж потвърдили това.

Дори птиците може да се научат да поддържат чисто. А какво не е наред с хората?

Advertisement
Фейсбук коментари