В небето над Турция се появи огромно кърваво око (видео)

В небето над Турция се появи огромно кърваво око (видео)
Източник: Twitter/leylagibibirisi

На 19 януари жителите на турския град Бурса посрещнаха необичаен изгрев. Рядък природен феномен беше наблюдаван в небето над града: червеникав облак, оцветен от слънцето, наподобяващ гигантско око или канелена кифла.

На някой му се стори, че това е летяща чиния, а други дори забелязаха прилика с женските гениталии.

В този природен феномен няма нищо свръхестествено, въпреки че спектакълът несъмнено е рядък и привлекателен.

Това е така нареченият лещовиден облак. Обикновено такива облаци се образуват над хълмове, по гребените на въздушните вълни или между два слоя въздух.

Турското „розово око“ може да се наблюдава точно до хълма, разположен близо до летището на аерокосмическия учебен център GUHEM.
лещовиден облак

Лещовидните облаци получават името си от латинското „Altocumulus lenticularis“, което се превежда като „приличащи на леща“. Те са известни със своя извит вид, подобен на летяща чиния и обикновено се намират на надморска височина от около 2000-5000 метра.

„Тези странни, неестествено изглеждащи облаци понякога се образуват по посока на вятъра на хълмове или планини“, обяснява Метеорологичната служба. „Те са много подобни на традиционната форма на летящи чинии от научната фантастика, а истинските лещовидни облаци се считат за едно от най-честите обяснения за феномена НЛО по света.“

Когато въздухът се носи над планинска верига, при определени обстоятелства той може да създаде серия от големи стоящи вълни във въздуха надолу по течението, подобно на вълните, които се образуват в река, когато водата тече през препятствие.

Появилите се в мрежата снимки станаха много популярни.

Advertisement
Фейсбук коментари