В Италия разрешиха на жителите да стрелят по крадците

мъж-с-пушка

Сенатът на Италия прие закон, съгласно който гражданите на тази страна могат да стрелят по крадците, проникнали на частната им територия, без да се страхуват, че ще бъдат отговорни за това пред съда.

Италианците, естествено без тези, които се издържат с грабежи, приеха с възторг новия закон. Досега в тази страна често съдили негостоприемните стопани, които убивали злосторниците в дома си или на двора си.

За защита на своя живот, чест и имущество италианците вече могат да изпозлват огнестрелно оръжие. В хода на гласуването във висшия законодателен орган на страната 201 сенатори гласували „за“, 38 „против“, а шестима се въздържали.

В документите се казва, че заонът е призван, на първо място, да облекчи оправдаването на гражданите, използвали огнестрелно оръжие срещу престъпниците, проникнали в дома им. По-рано италианците, убивали грабителите, изпадали в тежка ситуация и понякога дори се оказвали зад решетките.

Матео Салвини

Още преди приемането на закона за защита на дома воцепремиерът и ръководител на Министерството на вътрешните дела Матео Салвини се обърнал към италианците с цел да успокои тези, които смятат, че след приемането на новия закон Италия ще се превърне в Дивия Запад. Той заявол, че нововъведението не застрашава по никакъв начин добронаерените граждани, а точно обратното – ще помогне да се защитят правата им.

Освен това, друга част от законодателния акт предвижда увеличаване на срока за лишаване от свобода за тези, които са извършили въоръжен грабеж или кражба с взлом. Лобист на важния закон е партията „Лигата на Севера“, която се оглавява от самия Матео Салвини. Самият министър коментирал събитието лаконично: „Това е знаменателно събитие за всички италианци“.

Трябва да се отбележи, че Салвини не одобрил идеята да се опрости продажбата на огнестрелно оръжие на жителите на Апенините. Той отбелязал, че в плановете му не влиза увеличаването на броя на въоръжените граждани в страната. Политиците от другите партии го подкрепили в ограничаването на прилагането на оръжия.

Важен момент от закона е и че той не дава правото да се стреля по грабители, които бягат или вече са обезвредени, освен това не отменя евентуален съдебен процес, ако се е стигнало до поражения или смърт.

Източник: fishki.net

Advertisement
Фейсбук коментари