Турхут Исмаил – мюсюлманинът, който строи християнски храмове

Турхут Исмаил - мюсюлманинът, който строи християнски храмове
Кадър: 7/8 тв

Турхут Исмаил е от онези смислени хора, които явно са с мисия на този свят.  Той е строителен предприемач, благодарение на когото в България има все повече християнски храмове. До този момент този мъж със златно сърце е построил и реставрирал 14 православни храма и една католическа църква.

А най-удивителното е, че извършва благородната си дейност, въпреки че е мюсюлманин. 

Как започнало всичко 

Първата църква, която Турхут построил насред голо поле е в Сунгурлаското село Дъбовица. Годината е 2011. Негови приятели го поканили да се включи в благородното начинание и мъжът склонил. „По-скоро се включих от любопитство“, споделя Турхут в ефира на 7/8 тв.

Благодарността на хората след завършването на църквата го вдъхновила да продължи по този път.

Втората изградена църква е вече в неговото село – Искра, Пловдивско.

При реставрирането на някои църкви обаче строителният предприемач се сблъсква с бюрокацията – оказва се, че някои храмове са паметници на културата и това е проблем. Тук на помощ на Турхут се включва покойният историк проф. Божидар Димитров. Професорът вече имал опит с възстановяването на войнишки паметници в Македония.

„След първата ми среща с него имах чувството, че не вървя, ами направо летя“, казва с усмивка Турхут. Ето защо от благодарност предприемачът е изградил и няколко паметника на Божидар Димитров (включително в родния му Созопол).

Защо мюсюлманин строи черкви

Турхут-Исмаил
Турхут в църквата на родното си село Искра. Кадър: 7/8 тв

По този въпрос Турхут е кратък и ясен: „Всеки вярващ човек уважава другия вярващ човек“. И допълва: „Вярата е като любовта – то е чувство, което трябва да изпиташ. Човек, който мечтае, който вярва, той е жив“.

Баща на четири дъщери

Турхут Исмаил е горд баща на цели четири дъщери. Всъщност, според него са малко, защото досега е трябвало да има поне 6-деца. „Все планувам момчета, те все момичета се раждат“, разкрива с усмивка благородният мъж.

Турхан разкрива, че у нас има 8000 църкви, като поне 90% от тях се нуждаят от ремонт. Половината от храмовете са в състояние близко до окаяното.

Пожелаваме успехи на Турхан в благородното му начинание!

Advertisement
Фейсбук коментари