Труден сън: 5 причини защо се будите посред нощ

безсъние

 

Три часа през нощта. Всички спят и вие внезапно се събуждате. Къде е проблемът? Да започнем с това, че да се събуждаш посред нощ е нормално – при това от 4 до 6 пъти. Това всъщност е остатък от далечното минало, когато хората, живеещи в пещерите, се озъртали наоколо, за да се убедят в липсата на опасност и после продължавали да спят. Но ако не можете бързо да заспите след пробуждането, трябва да разберете какво точно ви пречи.

Ходене до тоалетна

Причините за това могат да бъдат много и най-често е прекаляване с обема напитки преди сън. Опитайте се ако не да пиете по-малко, то да добавите във вечерната си порция малко сол. Тялото поддържа баланса на водата и електролитите и ако солта не достига, може да „изцеди“ излишната течност.

Твърде горещо е

В този случай е трудно и да заспите, и да се наспите добре. Оптималната температура в спалнята нощем трябва да е 18-20 градуса, не повече. Също така да се настроите за сън помага и топлият душ. Когато излизате от него и попаднете в прохладната стая, тялото получава сигнал, че е време за лягане.

Социалните мрежи

Ако преди сън имате уречено време за вечерна проверка на социалните мрежи, вероятно може би това ви пречи за пълноценен сън. Светлината в очите от екрана спира производството на мелатонин. Ако не може да минете без това, намалете яркостта на екрана и дръжте устройството си по-далеч от лицето.

Алкохол преди сън

Въпреки че алкохолът притежава седативен ефет, ако пиете и легнете бързо да спите, няма да си отпочинете. При усвояването на градусовата напитка се губи фазата на бързия сън, а тя е много важна за добрия отдих. Така че по-добре пийнете дълго преди лягане.

Стрес

Честа причина за лошия сън, особено ако живеете в голяма град или работите много. Специалистите предлагат да се избере някоя техника за релаксиране или да се мине психологически курс за управление на стреса.

Advertisement
Фейсбук коментари