Този дядо поставил труден за вярване рекорд. Живял е цели 168 години

Този дядо поставил труден за вярване рекорд. Живял е цели 168 години
Източник: travelask.ru

Защо няма нищо за него в Книгата на рекордите на Гинес…

Официално се смята, че Жан Калман от Франция е живяла най-дълго от всички хора: възрастната жена е била на 122 години, когато е починала. Има обаче и неофициална статистика, според която алпинистът Ширали Муслимов, който починал на 168 години, имал най-дълъг живот.

Роден през 19 век

Според семейните предания рекордьорът е роден на 26 март 1805 г. Той е роден в планината, в село Барзаву, което сега принадлежи на Азербайджан. В старите времена планинарите имали особена традиция да записват информацията за раждането на децата си: те рисували рождения ден върху глинени съдове и след това го заравяли в земята на двора си.

Когато ислямът дошъл при планинските народи, традицията се променила малко: те започнали да пишат датите директно върху домашния Коран.

Семейство Муслимов не било изключение: родителите на Ширали избрали първия метод и, както се очаквало, заровили глинения съд с датата на раждане на сина си в градината си. После, когато човекът получи паспорт, там била посочена точно датата от гърнето.

Ширали-Муслимов
Източник: travelask.ru

В планинските села изборът на професия бил малък, така че Ширали работил цял живот като пастир и това било повече от 150 години. Отначало помагал на баща си, а след това, когато пораснал и създал семейство, имал и собствено стадо.

Муслимов бил женен три пъти, последната съпруга го надживяла с петнадесет години. Между другото, третият път, когато се оженил на 137-годишна възраст, било за 57-годишната Хатум Ханум. Малко след сватбата им се родила дъщеря.

Предишните съпруги са дали на Ширали повече деца: според различни източници до края на живота си столетникът е имал от 150 до 200 деца, внуци и правнуци.

Цял народ дълголетници

Ширали Муслимов е роден в талишко семейство: този народ живее в планинските райони на Азербайджан. Талишите са известни с дълголетието си: почти половината от тях празнуват стогодишнината си.

Родителите на мъжа също доживели до преклонна възраст: майка му отпразнувала 90-ия си рожден ден, а баща й я надживял с още двадесет години.

И така, каква е тайната на такъв дълъг живот?

Самият Ширали вярваше, че мързелът ражда смърт и че работата му помага да живее здравословен и пълноценен живот. На 168 той бил активен, все още работел и поддържал ума си свеж.

И на стари години той бил отличен пастир и работел не по-малко от младите. Като се има предвид, че овчарите вървят десетки километри през планините, малко вероятно е много старци да успяват да работят в този режим.

Може би Ширали бил в отлично здраве не само заради работата. Той ядял проста и здравословна храна: сирена, мед, домашно мляко. Муслимов пиел или изворна вода, или билкови чайове, събрани точно там, в планината. И разбира се, като мюсюлманин, той никога не е пил или пушил. Дълголетецът умира през 1973 г., след като е живял 168 години, пет месеца и четири дни.

Защо не са признали рекорда

Муслимов обаче се смятал за рекордьор само в СССР. През миналия век се появили няколко предавания и публикации във вестниците за съветския столетник. Представители на Книгата на рекордите на Гинес също дошли в село Барзаву, за да видят съпругата му Ширали, когато пастирът вече бил починал.

Но те смятат, че възрастта на Муслимов е твърде висока и е допусната грешка в документите, тъй като датата на раждане в паспорта е взета от глинен съд.

Тази история все още е спорна и вероятно Ширали е единственият човек в съвременната история, който е живял до такава напреднала възраст.

Advertisement
Фейсбук коментари