Снимки на ултразвук показват как реагира в утробата бебето на пушенето на майката

как-влияе-пушенето-върху-бебетата

Нероденото дете буквално се гърчи, когато майката пуши, демонстрирайки пагубното влияние на този навик.

Тези удивителни снимки са направени с помощта на ултразвуков скенер и показват как влияе пушенето на развитието на бебето по време на бременността.

На снимките горе може да видите как децата на майките, които пушат, често пипат лицето и устата си – много по-често от децата на непушещите майки.

Из предишни изследвания е известно, че колкото по-голямо става бебето, толкова по-малко докосва лицето и устата си, което показва успешното му развитие.

Специалистите казват, че резултатите от скенера показват, че пушенето по време на бременност може да забави развитието на централната нервна система на детето.

От доста време лекарите призовават жените да зарежат пушенето, тъй като увеличават шансовете от преждевременно раждане, както могат да доведат и до проблеми с дишането и дори внезапна смърт.

Днес учените смятат, че могат нагледно да покажат как пушенето влияе на развитието на детето в утробата на майката и използват изображения на 4-D скенер, за да накарат младите майки да спрат вредния навик.

По време на изследванията си доктор Надя Рейсланд от Дармския унверситет използвала ултразвуков 4-D скенер за създаването на изображения и използвала тези изображения, за да записва хилядите малки движения на плода.

Тя следила 20 майки, които посещавали Болницата на университета Джеймс Кукс в Мидълзбро. Четири от тях пушеи средно о 14 цигари на ден.

След изучаването на резултатите от скенера на 24, 28, 32 и 36-та седмица тя открила, че плодовете на пушещите майки продължавали да движат устата си и да пипат лицето си и това се случвало много по-често, отколкото при плодовете на непушещите родилки.

Рейсланд обяснила, че колкото по-близо е бебето до раждането, толкова по=малко движи устата и пипа лицето си, придобивайки все по-голям контрол над себе си.

Накрая открила, че децата на пушещите майки показвали явни признаци на забавено развитие на централната нервна система.

Advertisement
Фейсбук коментари