Пожарите превърнаха небето на Австралия във флага на избитите аборигени

Пожарите превърнаха небето на Австралия във флага на избитите аборигени

Австралия продължава да се задушава от безпрецедентните в скорошната си история горски пожари и от там се появяват все повече и повече фотографии, които стискат за гърлото.

Един от последните фотошедьоври е моментна снимка на апокалиптичното небе, което поразително напомня на знамето на коренното население на страната –  австралийските аборигени.

Снимката е направена от жителката на Южна Австралия Роуз Флетчърв новогодишната сутрин. Оттогава тя се превърна във „вирусна“ сензация. 

„В миг на пълна безнадеждност заснех кълба дим на изгрева над Южния океан. Изгряващото слънце беше блед кръг зад стена от дим – и изведнъж за няколко вълшебни секунди пред мен се появи флагът на аборигените “, казва Флетчър.

Когато публикувала снимката във Facebook, тя веднага се разнесла из социалните мрежи, като събра хиляди коментари:

„Духовете на предците явно искат да кажат нещо.“

„Товаказва всичко. Аборигените се грижеха за земята. Срам за австралийското правителство“.

знамето на аборигените

Официалният флаг на аборигените в Австралия е разработен и одобрен през 1971 г. Знамето е две хоризонтални, равни по размер ивици от черен (отгоре) и червен (отдолу) цвят, със златен кръг в средата.

Черното символизира местните жители на Австралия, червеното представлява почвата и охрата на Австралия, използвани в церемониите на аборигените, а жълтото представлява слънцето, раждането на живота и защитата.

Advertisement
Фейсбук коментари