„Отровата е само в твоята глава“. Мъдра притча за проблемите

отровата-е-само-в-твоята-глава

Ако вътре в теб всичко е наред, то и навън рано или късно всичко ще застане на мястото си.

В древен Китай девойка, която се омъжила, живяла в дома си със своя съпруг и майка му.

Случило се така, че след сватбата момичето постоянно трябвало да изслушва несправедливите упреци на своята свекърва. Веднъж изпаднала в отчаяние и решила да се избави от свекървата си. Девойката отишла при търговец на билки, който бил приятле на баща й.. Тя му се оплакала:

– Повече не мога да живея със свекървата си. Тя ме побърква. Не можете ли да ми помогнете? Ще Ви платя добре.

– Какво мога да направя? – попитал билкарят.

– Продайте ми отрова. Ще отровя свеървата си и всички проблеми ще изчезнат – отвърнала тя.

След дълги размишления билкарят казал:

– Добре, ще ти помогна. Но трябва да знаеш две неща. Първо, не можеш да отровиш свекървата си веднага, защото хората ще се досетят какво е станало. Ще ти дам билки, които постепенно ще я убият и никой няма да разбере, че са я отровили.

Второ, за да се избегнат окончателно всякакви подозрения, трябва да укротиш гнева си, да се научиш да я уважаваш, да я обичаш, изслушваш и да бъдеш търпелива. Тогава никой няма да те заподозре, когато тя умре.

Момичето се съгласило на всичко, взела билките и започнало по малко да ги добавя към храната на свекървата си. Освен това започнала да контролира себе си, да се вслушва в свекървата си и да я уважава. Когато видяла как се променило отношението на снахата към нея, свекървата с цялото си сърце заобичало момичето.

Тя разказвала на всички, че нейната снаха е най-добрата, такава, за която може само да мечтаеш. След половин година отношенията помежду им станали толкова близки като между кръвни майка и дъщеря. Тогава девойката отново отишла при билкаря и се помолила:

– Ако обичате, за Бога, спасете свекървата ми от отровата, която й давах. Не искам да я убивам. Тя стана най=прекрасната свекърва и аз я обичам.

Билкарят се усмихнал и отговорил:

– Не се вълнувай, не съм ти дал никаква отрова. Това бяха най-обикнвоени билки.. Отровата беше само в твоята глава и ти сама се избави от нея.

Ние сме това, за което мислим! Помнете това!

Advertisement
Фейсбук коментари