Навръх Рождество: свещеник от Троянския манастир изгони дете с аутизъм (ВИДЕО)

Йеромонах Георги от Троянския манастир е изгонил от храма малко момиченце с аутизъм и майка му в навечерието на светите дни на Рождество Христово. Скандалното поведение на отеца е заснето на видео и беше споделено от майката Кристина Борисова, журналист от русенската телевизия ТВН.

Грозната сцена се разиграла на метри от чудотворната икона на Богородица Троеручица, разказа в профила си във фейсбук майката на 5-годишното момиченце.

Малката Емма е с диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. Именно затова майката искала да се докосне до чудотворната икона, пред която хората се молят за здраве и изцеление. Но на 16 декември се натъкнали на йеромонах Георги, който грубо ги изгонил, защото детето “вика и крещи”. Кристина обяснява още, че в обичайни ситуации Емма се владее.

За изминалите 5 години никога не съм писала подобна публикация, но след случилото се просто няма как да се въздържа от коментар. ЗАРАДИ ДЪЩЕРИЧКАТА МИ!…На 16 декември с дъщеря ми и наши приятели посетихме Троянския манастир. Както повечето от вас знаят, там се намира Чудотворната икона, пред която хората се молят за здраве и изцеление. Не е случайно, че именно там потърсихме Божията сила. Дъщеря ми – Емма – е на 5 години и е с поставена диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. Тя не говори, има известни затруднения в комуникацията, но е спокойно дете. Умее да се справя в различна обстановка, но не и според духовните лица в Троянския манастир.С много болка изписвам тези думи. Никой не иска да се сблъсква с тази част от живота – сигурна съм.Но аз съм майка. Майка на дете с проблем. И ако това да ме изгонят от заведение, защото аниматорката (например) не може да се справи с детето ми, е нещо нормално в моя живот, то това духовно лице да ме изгони от свещен храм, защото детето ми "вика и крещи", е нещо, което не мога да оставя в пространството.Църквата е като опора за тези, които влагат надеждата си, че предстоят хубави неща в живота ни. Място, кътче, където да се помолиш тихо и да се надяваш тайничко на изцеление – че от утре детето ти ще проговори, например.Е, след това видео, може би ще ме разберете, че е трудно да повяврвам в нещо. Вече…Все пак остава Доброто, което никой не може да изтръгне от сърцето ми. Знам, че някъде там, във времето, ще дойде момент, в който Емма – моята малка дъщеричка, ще усети света по начина, по който ние го усещаме. Без някой да я обвинява затова, че е различна.Аз съм част от МАЙКИТЕ. Майките, които се борят за правото децата да не бъдат оставени настрана, а да бъдат част от нашето общество. Защото обществото сме всички ние – без значение от поставената диагноза.Надявам се, че това видео ще стигне до тези, които трябва да го видят. Съжалявам, мила Емма, че беше и ще бъдеш свидетел на още НЕсправедливости. Възмездие ще има. Независимо дали в църквата или извън нея.МАМА ЩЕ Е ВИНАГИ ДО ТЕБ!Извинявам се на всички онези, които ще ангажирам емоционално с това видео. Но…, ако го пазя вътре в себе си, просто ще се взривя. А и едва ли ще помогна на детето си.Желая весели празници на всички. Все нещо хубаво ще се случи… някога. 🙂

Publiée par Kristina Borisova sur Vendredi 21 décembre 2018

Видеоклипът предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Последва реакция и от братството. Клипът е стигнал и до игумена на Троянската света обител.

Игуменът на манастира Велички епископ Сионий веднага потърсил обяснение от свещеника.

В писмо дядо Сионий поднесе официално извинение към семейството от името на цялото братство.

„Аз имам правото да наложа наказание на отец Георги и веднага направих необходимата заповед, разпореждане, като му забраних да служи и да чете молитви в храма, и като му направих най-остро забележка за тежкото провинение, което извърши пред тези невинни, чисти хора. Изказвам извиненията си, изказвам съпричастността си към това, което е случило“, заяви игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий.

Advertisement
Фейсбук коментари