Мъж заснел жестока битка между ягуар и анаконда. Ето как завършила: (видео)

Мъж заснел жестока битка между ягуар и анаконда. Ето как завършила: (видео)

Фотографът Крис Брънскил отново заснел невероятни кадри. Само няколко дни след като станал свидетел на невероятна атака на ягуар срещу голям парагвайски кайман, той успял да снима още една сензация.

Мъжът уловил как в лапите на голям ягуар попада друг страховит хищник – анакондата. Има и видео версия на тази епична битка.

Това се случило в Бразилия, на брега на река Куяба, в блатистия район на Пантанал. Между другото, на същото място по-рано Крис заснел битката между ягуара и каймана.

Този път фотографът забелязал от лодката ягуара да дебне по високия бряг на реката, мигове преди петнистият хищник да се блъсне в нещо в тревата. Брънскил наблюдавал как котката протяга лапата си и пуска жълтата анаконда.

Змията се извила, а ягуарът се впуснал в преследване. Брънскил, който е направил снимки само на няколко метра, казва, че атаката е продължила около 90 секунди.

„Змията се хвърли върху ягуара няколко пъти по време на сблъсъка и дори успя да ухапе животното по носа, преди голямата котка в крайна сметка да я овладее с няколко свирепи ухапвания“, написа Крис Брънскил във Фейсбук.

Такива змии достигат 4,6 метра и са в състояние да ловуват големи животни като каймани, мазами, капибари и пекари. Ягуарите нападат анаконди, макар и рядко, предпочитайки по-големи същества за обяд, освен това бозайници.

Със силни челюсти, тежки зъби и множество хищнически способности във водата, ягуарите са може би големите котки, които са най-склонни да ядат влечуги. Те могат да пробият черупките дори на сладководни костенурки. И тяхната запазена марка, смъртоносно ухапване, нанесено върху задната част на врата или черепа, им позволява ефективно да покоряват потенциално опасни крокодили и змии.

Регистрирани са случаи, когато ягуарите избират гнездящи морски костенурки като храна, като ги завличат в крайбрежната джунгла.

Гледката, която Брънскил успял да види, вероятно отразява начина, по който ягуарите хващат големи змии. Огромните змии обаче могат да нападат дори големи котки.

През 2015 г. биолози изследвали пуми в басейна на Рио Тиете в югоизточна Бразилия. Те открили една котка с радио нашийник – възрастна женска, тежаща 42 килограма – в стомаха на четириметрова зелена анаконда.

Изглежда, че това е било тежка храна за влечугото, тъй като то починало малко след като изследователите проследили сигнала от погълнатия предавател. Очевидно е, че змията е получила доста наранявания от пумата в процеса на яденето й.

Advertisement
Фейсбук коментари