Голям човек! 70-годишен ветеран без крака посадил 17 000 дървета

мъж-без-крака-сади-дървета

Китайски ветеран, който загубил и двата си крака заради болест, посадил над 17 000 дървета за 19 години в някога безплодна гора, пише  Daily Mail.

70-годишният Ма Сансяо създал буен лес от нулата, използвайки лопата, мотика и своята желязна воля. Този човек с ампутирани крайници започнал да сади дървета през 2000 година, за да си погаси дълговете, но сега смята, че това е начин да събуди обществото.

Той казва: „Въпреки че нямам два крака и възможностите ми са ограничени, докато съм жив, ще продължавам да садя дървета“.

Ма живее в село на име Маю. Когато бил на 20 години, той се присъединил към отряд в провинция Фуцзян, за да стане военен разузнавач.

китаец-сади-дървета

Три години по-късно пострадал от инфекция по време на задача и в започнал сепсис – потенциално опасно за живот състояние. Заради болестта си трябвало да се пенсионира през 1974 година. Първо работил като учител, после като фермер. През 1984 година болестта довела до възпаление в десния крак, заради което през 1985 трябвало да ампутират крака му.

През следващата година същото възпаление се случило и в левия крак. За да спасят крака му, семейството взело назаем над 200 000 юани (22 780 лири стерлинги), за да платят медицинските разноски. За съжаление, лекарите не успели да спасят левия му крак и той също бил ампутиран през 2004.

мъж-без-крака

От 2000 година Ма започнал да сади дървета, за да погаси огромните кредити за лечението си. Пенсионираният войник излиза в 5 сутринта до залез слънце, за да сади дървета в гората в западната част на совето село. Той си взима храна и прекарва целия ден в пустинята сам.

Господин Ма се вози на тук-тук (рикша) от дома си до гората. Веднага щом стигне участъка, върху който иска да посади дърветата, той сваля протезите си, слага дебелите си ръкавици и пълзи с инструментите до крайната точка.

Саденето на дървета не е лесна задача за млад и физически здрав човек, какво остава пък за пенсионер-инвалид. Ма споделя, че е получил няколко сериозни травми след падане в дълбоки процепи по време на своите разходки.

Ма казва, че в началото садил дървета, за да ги продава и да изхранва семейството си. През 2008 година китайските медии разказали историята му и правителството му отпуснало финансова помощ. Но дори след това възрастният човек продължил своята мисия, защото „решил да се отплати на обществото и да благодари на правителството за помощта“.

Той казва, че се чувства защитен, когато е сред дърветата. „За мен те не са дървета. Смятам ги за войници, които командвам. Те ме карат да се чувствам много доволен и докато съм жив, ще садя дървета за бъдещите поколения“.

Advertisement
Фейсбук коментари