Ето кога отварят детските градини!

дете

Детските градини и яслите ще започнат поетапно работа между 22 май и 1 юни, като организацията за това ще се прави от кметовете и директорите на социалните и учебни заведения, съобщиха министрите на здравеопазването и образованието – Кирил Ананиев и Красимир Вълчев.

Те уточниха, че стъпката се предприема заради родителите, които нямат възможност да се грижат вкъщи за децата си, но призоваха по възможност децата да не бъдат изпращани в заведенията, тъй като опасността от зараза с коронавируса не е преминала.

Апелираха също да се търсят по възможност други варианти за отглеждане на децата, в чиито домове живеят възрастни хора, а ако няма алтернатива, поне да не се ползва градски транспорт.

За посещение няма да се изискват задължителните иначе микробиологични изследвания и бележка за добро общо състояние от личния лекар. На влизане ще се мери температурата на децата с живачен термометър, който дава по-малко отклонение от дистанционните термометри, съобщи Кирил Ананиев.

Хронично болните деца ще бъдат приемани, уточни образователният министър. Родителите ще подписват декларации за информирано съгласие и за споделена отговорност, че са информирани за мерките в детските заведения и са съгласни с тях.

По-голямата част от времето децата следва прекарват навън, ако атмосферните условия го позволяват, каза Красимир Вълчев.

Фейсбук коментари
loading...