Еднояйчни близначки отпразнували 100-годишнината си със скъпи спомени

Еднояйчни близначки отпразнували 100-годишнината си със скъпи спомени

На 23 декември 1921 г., в градче до Бостън се родили норма Норма Матюс и Едит Антончеки. Нека заедно научим историята на техния дълъг и щастлив живот.

От момента на раждането си те споделят всички преживявания заедно.

Маргарет Шафър, една от съседките на близнаците, разказва как ги различава: „Норма е много приказлива, докато Еди предпочита да стои настрана, но заедно те се допълват.“

Когато близнаците били на 13 години, баща им изоставил майка им заради друга жена. Освен това майка им била принудена да си намери работа във фабрика за обувки, за да има от какво да живее семейството.

еднояйчни-близначки

Норма казва: „Когато баща ми се разведе с майка ни, другите деца ни избягваха като болни, тъй като преди разводите се смятаха за нещо много неприемливо.“

Тя и Норма се обличали еднакво, правели си шеги с учителите си, като си разменяли класовете и помагали на майка си да се грижи за по-малкия им брат Джон. „Не ни беше лесно, но се забавлявахме много“, казва Еди, припомняйки си как са поставяли пиеси и куклени представления, споделяйки тайни, дрешници и едно и също желязно легло.

Норма се омъжва за Чарлз Матюс на Свети Валентин през 1943 г., а Еди се омъжва за Лео „Чика“ Антончеки три месеца по-късно и те заживяват една до друга.

стогодишни-близначки

Норма отгледала три деца, но за съжаление едното починало на 2-годишна възраст. За жената това било  огромен удар. Еди преживяла подобна трагедия преди четири години, когато един от двамата й синове починал.

„Еди винаги е била до мен и аз винаги съм била до нея. Винаги, когато се разболявах, Еди по някакъв начин знаеше за това. Тя ми се обаждаше  или изтичваше, за да се увери, че съм добре “, казва Норма.

Съпругът на Ед, Лео, загинал при автомобилна катастрофа през 1994 г., а съпругът на Норма, Чарлз, починал от Алцхаймер няколко месеца по-късно. Натъжени, сестрите решили, че промяната на обстановката ще им помогне да се излекуват. През 1995 г. те се местят във Флорида, където все още живеят под един покрив, този път в парк за мобилни къщи.

стогодишни-сестри

Въпреки че и двете са в добро здраве, вече не шофират и разчитат на добрината на приятели и съседи, казва Еди. „Карат ни до църквата и до хранителния магазин“, споделя тя, добавяйки, че Норма върши по-голямата част от работата по готвенето.

Норма казва, че приготвя здравословни ястия като печена сьомга и яйца с препечен хляб, но истинската тайна на сестрите за дълголетие е „да не пият, да не пушат и да живеят чист живот, за да отидат в рая“.

Според тях привързаността им към християнската вяра им помага при избора на житейски път.

„Има само път нагоре или надолу, така че прощавайте на другите и пазете чистоста за себе си“, каза Еди.

Advertisement
Фейсбук коментари