Днес е Петдесетница. Ето какво се прави на този специален ден за благополучие

Днес-е-Петдесетница.-Ето-какво-се-прави-на-този-специален-ден-за-благополучие

Денят на Света Торица или Петдесетница има много традиции, които се спазват от векове. Този празник е свързан с много поверия, които и до днес помагат на хората да избягват неприятности и да привличат благополучие в живота си.

Ще ви запознаем с основните обичаи на този ден. Повече от тях се отнасят към битовите дела: оказва се, че определения действия на празника помагат да се привлече късмета, а други, обратнотто – отблъскват бедите.

1. Според поверието, дома трябва да се украси с брезови клонки и букети от полски цветя – за щастие.

2. На Петдесетница задължително се пали свещ в памет на починалите близки. Това помага за родова защита и да не се забравят корените.

3. На Света Троица домът трябва да се украси със зелено, за да може нечистите сили да не навредят на домакинството.

4. На този ден не се работи. Този, който нарушава забраната, го грозят неприятности. Забраната включва ръкоделие, работа на двора и полето.

5. На Петдесетница не се пипа земята, иначе няма да има урожай, като има опасност не само от глад, но и неприятности от рода на пожар.

6. Поверието гласи, че тези, които седнат на маса на Петдесетница като голямо семейство, ще мат щастие през цялата година.

7. Смята се, че желанията на Петдесетница задължително ще се сбъднат, ако идват от сърцето и не съдържат корист.

8. На Петдесетница се плетат венци и се пускат във вода, за да привлекат в живота щастие и късмет. Ако венецът плава гладко, семейството ще има благополучна година.

9. На празника се приготвят брезови венци. Смята се, че в тях е заключена лечебна сила, която помага срещу болести.

Ритуал за привличане на късмет на Петдесетница

От сутринта помещението трябва да се поръси със светена вода, да се запали църковна свещ и да се мине с нея из всички стаи, изговаряйки:

„Бедите от дома прогонвам надалеч, успех в дома привличам. С Божията помощ всичко ще се получи, ще бъдем щастливи и няма да има неуспехи“. 

Advertisement
Фейсбук коментари