Дете свали обувките си, даде ги на друго бездомно дете

дете-даде-обувките-си

„Дай на богаташко хлапе сух хляб и то ще го хвърли на земята с погнуса. Дай същото на бедно дете и то ще помни името ти до края на живота си“, Бангамбики Хабяримана.

Някои деца се раждат със златна лъжица в устата – имат всичко онова, за което останалите мечтаят до края на живота си. Някои се раждат като галеници на съдбата – раждат се в семейство с добро положение, имат нормално детство и стават проспериращи и успешни хора.

Някои, обаче, нямат този късмет. Някои се раждат и цял живот тънат в бедност, макар и семейството им всеки ден да се бори с обстоятелствата, за да им даде по-добър живот. Някои се раждат без сладки дрешки, без играчки, без обувки и без дом.

А когато четири очи от два различни свята се срещнат, тогава могат да се случат чудеса.

9-годишният Чеих Фаизал е ученик в Куала Лумпур в Малайзия. Момченцето се разхождало на улицата, когато видяло на тротоара да стои майка с босо дете. Възрастен ще отмине, ще изцъка с език, за да изрази съжаление. Но малцина биха направили нещо. Децата, обаче, са от друга вселена.

Затова Чеих спрял пред босото момче. Седнал на тротоара до него. Развързал връзките на обувките си и ги свалил от собствените си крака. Свалил чорапите си.

Чеих подал на момчето собствените си обувки. Подал и чорапите си. Момчето не помръднало. Тогава 9-годишното дете ги нахлузило на босите и мръсни крака на новия си приятел. Двамата изглеждали на почти една и съща възраст. Една възраст, различна съдба. Но едно и също голямо сърце.

След като подарил обувките си, Чеих станал и тръгнал да върви към дома си бос. Видеото е заснето от собствената му майка, а случката е от 13 януари. Клипчето успя да обиколи социалните мрежи и да трогне стотици хиляди хора по цялото земно кълбо.

„Надявам се, че всеки ще види позитивното послание на сина ми и ще разбере, че можем да направим живота на всеки един човек по-добър. Има много бездомници по света и ако всеки от нас направи един малък жест на доброта към тях, животът им ще бъде по-хубав“, разказва майката на 9-годишното момченце.

Източник: dnes. bg

Advertisement
Фейсбук коментари