7 прости съвета как да създадете навик

цигарен-фас

Всеки от нас има своите неповторими навици. Понякога да ги придобием не ни представлява никаква трудност (особено ако са вредни). Но в повечето случаи формирането на навици е трудоемък процес. Според различни данни са нужни 21-65 дни, за да изградите навик. Това, разбира се, е дълъг период. От друга страна пък си заслужава. Как да изградите навик и да не се откажете за пореден път?

1. Визуализирайте резултата

На мозъка му е много трудно да разбере защо ви е нужно всеки ден да правите едно и също. Правите упражнения ден след ден, спите по режим или заучавате по 50 чужди думи? Тогава просто си представете резултата: ставате красива и стройна. Работоспособността ви се увеличава и получавате повишение. Или си представете как се разхождате из улиците на тази страна, чийто език изучавате.

2. Съставете план за действие

Ако формирате задача в главата си и  не я запишете, тя така и ще си остане нереализирана. Затова трябва не само да формулирате ясно своите мисли, но да ги фиксирате на хартия. Например не „по-малко да ям“, а „да не ям брашно и сладко“. Не „да спортувам“, а „да правя упражнения за преса на четни дати и за крака на нечетни“. Важно е задачата да бъде постижима.

3. Отбелязвайте резултатите

Всеки ден отбелязвайте постиженията си. Водете си специален календар, който нагледно показва прогреса. Правили сте сутрешни упражнения? Отбележете го. Прочели сте заплануваните абзаци? Поставете отметка. Този календар ще ви напомня за изминалия път към новия навик и ще ви помогне да не спирате да постигате.

4. Разкажете за идеята си

Може да публикувате в социалните мрежи, да споделите с роднини, колеги и приятели. Важното е някой да знае за вашето решение да придобиете навик. Така ще получите допълнителен стимул за действие. Все пак никой не обича да бъде възприеман като празнословец. Затова трябва не само да разкажете за новото си занимание, но и за движението към целта.

5. Минимизирайте риска от сривове

Създайте благоприятни условия за изграждане на навика. Ако вече ядете вегетарианска храна, помолете своите познати, които правят купон, да направят няколко ястия специално за вас. Или си носете храна със себе си. Във всеки случай трябва да се подготвени за извънредните обстоятелства.

6. Търсете съмишленици

Намерете съюзници. Ако примерно тръгнете на фитнес, помолете приятел или колега да дойде с вас. Потърсете тематични групи във фейсбук. Ако сте в среда, свързана с вашия навик, далеч по-лесно ще се получат нещата.

7. Наградете себе си

Поощрението укрепва мотивацията. Например след една успешна седмица направете нещо, което ви е приятно. Купете си нова рокля, отидете на кино или си вземете хубава козметика. Изграждането на навици изисква сила на волята. Само не мамете: няма как да излъжете самите себе си.

Advertisement
Фейсбук коментари