10 факта за ходенето, след които ще се разхождате по-често

ходене

Ако нямате възможност да спортувате редовно, това не значи, че трябва да седите вкъщи и да безделничите. Обувайте се бързо и излезте на разходка. Дори си нямате представа колко ползи носи обичайната разходка пеша.

Ще ви разкажем с какво е полезно ходенето. Убедете се още веднъж, че трябва да се движите повече!

1. Намаля риска от развитие на болестта Алцхаймер

Този недъг възниква и заради малко подвижен начин на живот. Най-лесната профилактика е ходенето често пеша. Редовната физическа активност помага да се предотврати  натрупването на амилоидни плаки в мозъка, тъй като осигурява постоянен поток от кръв, богата на кислород.

2. Поддържа мускулите в тонус

Ходенето не е силова тренировка, но осигурява нелошо натоварване на мускулите. Има ситуации когато за известно време не бива да се занимавате със спорт. Точно тогава честите разходки ще ви поддържат във форма!

3. Подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове

Тъй като ходенето пеша се отнася към аеробните упражнения, то дори много бавната, но продължителна разходка намалява повишеното кръвно налягане и нормализира работата на сърцето.

4. Подобрява работата на храносмилателната система

Ходенето влияе положително и върху работата на храносмилателната система: то подобрява работата на стомаха, спомага за по-бързото и по-качествено преработване на храната. Ето защо казват, че е полезно след прием на храна малко да походите.

5. Повдига настроението

Ако искате да изгоните лошото настроение, стреса и тревогата, по-често се разхождайте на чист въздух.

6. Като профилактика срещу глаукома

Скорошни изследвания показали, че умереното физическо натоварване, като ходенето, намаля риска от развитие на глаукома.

7. Нормализира теглото

Най-лесният начин да възстановите теглото си!

8. Укрепва костите и ставите

Продължителните разходки не само укрепват мускулите, но и нашите кости и стави. Мнозина препоръчват ходенето като профилактика срещу артрит.

9. Помага при диабет

Лекарите съветват диабетиците да избягват интензивните упражнения и да отдадат предпочитание на ходенето в умерено темпо.

10. Подобрява състоянието на белите дробове

Ходенето тренира дихателната система, което влияе благотворно върху работата на дробовете. Така че с леки стъпки и свободно дишане вървим наред към здравето!

Advertisement
Фейсбук коментари